Paaseitjes voor huisartsen: vrouwen in de (peri)menopauze willen eigen hormonen terug

Paaseitjes voor huisartsen: vrouwen in de (peri)menopauze willen eigen hormonen terug

Samen met onze collega’s van andere nieuwswebsites maken wij het nieuws van Hulst en omgeving. Wij delen de interessante nieuwsberichten van onze collega’s zodat jij op de hoogte blijft van al het nieuws.

Wij willen onze hormonen terug heeft het volgende bericht gedeeld op 2023-03-23:  In de week van 25 tot en met 31 maart, de week voor Pasen, zal een grote groep vrouwen in Nederland hun huisarts een cadeautje brengen in de vorm van een zakje paaseitjes, met daarbij de oproep om zich te verdiepen in de mogelijkheid om vrouwen te helpen met lichaamseigen hormoontherapie.

Deze ludieke actie is bedoeld om aandacht te genereren voor een grote doelgroep: de eitjes van vrouwen raken op vanaf hun 35e, waardoor ze een groot tekort krijgen aan drie essentiële hormonen: oestrogeen, progesteron en testosteron. Maar daar waar je paaseitjes gewoon in de winkel kunt kopen, kan een vrouw niet zomaar hormonen kopen. Deze moeten worden voorgeschreven door een arts, maar die zijn vaak niet volledig op de hoogte van de mogelijkheden.

Vrouwen krijgen de drie hormonen op natuurlijke wijze gedurende de tijd dat hun eierstokken functioneren. Oestrogeen is de belangrijkste, maar ook progesteron en testosteron zijn essentieel voor diverse processen in het lichaam.

Tot voor kort was de gangbare mening dat de overgang iets was 'waar je maar even doorheen moest'. Maar na veelvuldig onderzoek (voornamelijk in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk) werd duidelijk dat het gebrek aan deze hormonen niet alleen zorgen voor ernstige klachten zoals opvliegers, nachtzweten, gebrek aan libido, angsten, gewrichtsklachten, huidproblemen, haaruitval en maagklachten: op de lange termijn betekent het tekort ook een vergrote kans op onder andere hart- en vaatziekten, osteoporose en dementie. Bovendien is de overgang een permanente fase die nooit meer over gaat. Het lichaam blijft de hormonen nodig hebben tot op zeer hoge leeftijd.

Het is daarom van belang dat vrouwen vrije toegang hebben tot lichaamseigen hormonen. Voor een betere gezondheid, maar bovendien om op maatschappelijk vlak niet uit te vallen, volledig inzetbaar te blijven en hoge zorgkosten te kunnen voorkomen. In Nederland zijn veel huisartsen echter terughoudend met het voorschrijven van lichaamseigen hormonen in de juiste doseringen. Dit is mede veroorzaakt door een achterhaald WHI-onderzoek uit 2002.

De resultaten van dat onderzoek ('hormoontherapie geeft een vergrote kans op kanker') zijn slechts enkele jaren later door de oorspronkelijke onderzoekers weerlegd, omdat destijds met een verkeerde doelgroep en verkeerde hormonen is gewerkt. De argwaan die door het oorspronkelijke onderzoek is ontstaan, blijft echter hardnekkig bestaan. Huisartsen gebruiken daarom de veelal conservatieve richtlijnen van de NHG, waardoor bij voorkeur synthetische hormonen voor maximaal 5 jaar worden voorgeschreven.

De projectgroep 'Wij willen onze hormonen terug' wil met deze ludieke paasactie aandacht vragen voor dit onderwerp. Zij hopen dat huisartsen de tijd willen nemen – met wat lekkere paaseitjes erbij – om beschikbare informatie te bestuderen en zich verder te verdiepen in de lichaamseigen mogelijkheden om vrouwen op individueel niveau te helpen..

Lees het volledige nieuwsbericht hier en word doorgeleid naar de website van Wij willen onze hormonen terug.

Deel dit bericht:

Redactie Hulstkrant

Welkom op de externe berichten pagina van Hulstkrant. Ik verzamel allerlei interessante, leuke en nuttige nieuwsberichten voor je. Veel leesplezier!

  1. Paaseitjes voor huisartsen: vrouwen in de (peri)menopauze willen eigen hormonen terug

Nog meer externe nieuwsberichten